Zelf een online video te maken – Enkele tips

Een online video maken. Vandaag de dag sneller gemaakt dan pakweg 20 jaar geleden. Hoewel we niet allemaal een HD-videocam bij de hand hebben, kan dat wel gezegd worden over onze smartphone. Of het nu onze I-phone is of een andere smartphone, dergelijke toestellen beschikken tegenwoordig over zo’n hoge kwaliteit om opnames te doen, dat tegenwoordig iedereen zichzelf cameraman kan wanen om een mooi filmpje af te leveren. En vandaag de dag is dit ook niet zo moeilijk meer.

De kans is trouwens reëel dat je PC al een programma heeft, waarmee je video kan monteren. Bij een Windows computer denk je bijvoorbeeld aan Windows Movie Maker, die zelfs elke leek kan hanteren om mee te werken. Je maakt er snel jezelf wegwijs in en hoeft geen cursus Moviemaker te volgen, om er mee weg te zijn. Je hebt trouwens niet altijd een PC nodig om zelf filmpjes te maken. Zelf met je smartphone is het mogelijk om via de App Flipagram zelf een filmpje te maken. Ook bestaan er tal van app die het mogelijk maken om leuke effectjes te creëren voor je video. Hyperlapse is hier een mooi voorbeeld van. Een app te vinden in de Appstore, waarbij je je beelden kunt versnellen of vertragen, met een zeer sterke beeldstabalisator. Het iets professioneler aanpakken? Dan bestaat er nog altijd de app videopad voor je Android smartphone.

Uiteraard kan je het qua software ook nog altijd professioneler aanpakken, en dan denken we bijvoorbeeld aan Adobe Premier of Final Cut Pro. Beide programma’s die zelfs werden gebruikt om de grotere films te maken, en vandaag onder veel professionals worden gebruikt. Adobe Premier heeft hierbij ook nog de toegevoegde waarde dat deze goed kan communiceren met andere Adobe programma’s. Zo herkent Adobe Premier heel snel bestanden die bijvoorbeeld uit Photoshop komt, Illustrator of Adobe After Effects. Spreekt ook voor zich gezien dit allemaal Adobe programma’s zijn, maar een aanrader als je nu de keuze wil maken in het ideale programma om mee te werken voor het bewerken van video’s.

Heb je mee vragen, stuur ons gerust een berichtje op info@filmfirma.be

Joris de Froidmont

Filmmaker en mede-oprichter Filmfirma